Suomalainen taimi

Suomalainen taimi merkitsee kestävää alkuperää, terveitä taimia puhtaassa ympäristössä, suomalaista työtä ja lähellä tuotettua. Kannattaa siis valita suomalainen taimi. Joku on jo kokeillut sen kasvatusta ja hyväksi havainnut!

Tunnista suomalainen taimi

Kotimaisuusmerkki

Kotimaiset Kasvikset ry:n sirkkalehtitunnus tunnetaan myös muiden puutarhatuotteiden ja ruokaperunan kaupasta. Taimikaupassa se kulkee nimellä Kestävästi kotimainen. Kestävästi kotimainen -laatumerkin käyttöoikeuden saa tuottaja, joka sitoutuu täyttämään käytöstä annetut ehdot.

Kotimaisuusmerkin käyttöoikeus myönnetään vain puhtaasti kotimaisille taimille. Taimet on viljeltävä yksinomaan Suomessa (= tuotantomaa Suomi), ja puuvartiset kasvit tulee lisätä Suomen alueella sijaitsevasta lisäyslähteestä kerätystä lisäysaineistosta (= lisäyslähde Suomi). Perennoilla voidaan käyttää ulkomaista siementä.
Lue taimen nimilappu – Tunnista tuotemerkit – Kysy tarvittaessa myyjältä

Taimen nimilapputiedot

Usein myymälässä on taimien yhteydessä kauniita värikuvallisia tauluja ja taimissa nimilappuja. Lapuissa on tekstiä, joka kertoo olennaista tietoa taimesta. Nimilapusta on löydyttävä kasvin tieteellinen nimi sekä suomen- tai ruotsinkielinen nimi ja lajikenimi. Nämä lukemalla varmistut, että olet ostamassa juuri sitä kasvia jota haluat. Vartetuilla taimilla pitää mainita myös käytetty perusrunko.

Nimilapussa pitää kertoa taimen tuotantomaa. Jos siinä lukee selvästi Suomi, on asia selvä. Jos ihmettelet outoja lyhenteitä, yritä selvittää niiden merkitys. Joskus tainta on viljelty kahdessa maassa. Silloin nimilappuun on kirjoitettu tuotantomaan kohdalle kaksi maan nimeä tai tunnusta. Yleensä alimmaisena on viljelijän tai myyjän nimi. Nimen kotimaisuus ei välttämättä takaa taimen kotimaisuutta.

FinE-merkki

MTT:n FinE®-tavaramerkistä tunnistetaan tutkitusti kestävät ja kauniit taimet. Tavaramerkki on MTT:n omistama, mutta sen käytöstä päättävät MTT ja taimitarhatuottajien järjestö Taimistoviljelijät ry yhdessä.

Lyhenne FinE tulee sanoista Finnish Elite, ja tunnus takaa sen, että tunnuksella varustetut kasvit on lisätty ilmastonkestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan tutkituista ja tautitestatuista emokasveista. FinE®-kasvit ovat pitkän tutkimus- ja valintatyön ja osaavan taimituotannon tulos.

FinE®-tunnus helpottaa tavallista kuluttajaa ja kotipuutarhuria valitsemaan kestäviä ja kauniita kasveja. Tunnus myönnetään tarkoin valituille koristekasveille ja marja- ja hedelmälajikkeille.

Myöntämisen perusteena on usealla koepaikalla Suomessa toteutetut vertailevat kenttäkokeet (KESKAS-tutkimus) tai pitkäaikainen kokemus kasvin ominaisuuksista ja menestymisestä. Kasveja valitessa painotetaan erityisesti talvenkestävyyttä ja edustavaa ulkonäköä kukintakauden ulkopuolellakin. Tunnuksen saaneet kasvit on puhdistettu taudeista ennen taimien lisäystä.

Ostoturvaehto

Näitä ehtoja noudattava puutarhamyymälä takaa istutettaville taimille varman kasvuunlähdön. Mikäli kasvuunlähtö epäonnistuu oikeista istutus- ja hoit Lue lisää
Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024