Maakatteet

Puiden, pensaiden ja köynnösten istutusalueet peitetään katteilla. Huolella levitetty ja kohteeseen sopiva kate edistää kasvien hyvinvointia ja helpottaa niiden hoitoa. Kate on myös koriste itsessään. Lisäksi se korostaa kasvien värejä ja muotoja.

Miksi maanpinta katetaan?

Puiden, pensaiden ja köynnösten istutusalueet peitetään katteilla tai niiden alle istutetaan maanmyötäisesti kasvavia perennoja. Huolella levitetty ja kohteeseen sopiva kate edistää kasvien hyvinvointia ja helpottaa niiden hoitoa.

Katekerros ehkäisee jonkin verran maan routaantumista syksyllä, mutta toisaalta hidastaa keväällä roudan sulamista etenkin, kun katetta on liian paksulti. Toisaalta kovin ohut kerros ei estä rikkakasvien kasvua. Puunkuorta levitetään katteeksi pääsääntöisesti 7 sentin kerros, sepeliä 3–5 cm. Katteita ei suositella perennoille. Etenkin pitkärönsyiset, nivelistään juurtuvat maanpeiteperennat, kuten suikeroalpi ja pikkutalvio, eivät pääse etenemään paksussa katteessa.

Kate levitetään vasta, kun maanpinta on tasoitettu istutustyön jäljiltä ja se on rikkaruohoton. Myös kasvien peruslannoitus ja -kalkitus tehdään ennen katteen levitystä. Katetta ja kasvualustaa ei sekoiteta toisiinsa, jotta rikkakasveille ei muodostu itämisalustaa. Maanpinnan peittämiseen käytetään yhtä katetta tai katemateriaalien yhdistelmiä. Orgaaniset eli eloperäiset katteet hajoavat suhteellisen nopeasti, kun taas epäorgaaniset katteet ovat hyvin pitkäikäisiä.

Katteen edut

  • Kate estää rikkakasvien itämistä ja kasvua.
  • Se vähentää veden haihtumista ja tasaa lämpötilaa pinnan ja alempien maakerrosten välillä, jolloin juuret eivät kärsi helteilläkään kuivuudesta ja kuumuudesta.
  • Maan tasaisempi kosteus edistää mikrobien toimintaa ja maan ravinnetalous säilyy hyvänä. Etenkin typpi pysyy orgaanisessa muodossa, jota kasvien on helpompi käyttää.
  • Eloperäinen, hitaasti maatuva kate lisää kasvualustan hiilidioksidipitoisuutta, mikä lisää kasvien yhteyttämistä. Maatuminen on sitä tehokkaampaa, mitä hienojakoisempaa kate on.
  • Kate helpottaa veden imeytymistä juuristoon ja estää maanpinnan liettymisen.

Koristekivet

Koristekivet tiivistävät jonkin verran kasvualustaa. Aurinkoisilla paikoilla kiviaines kerää lämpöä maahan ja kasvit voivat hyvin.

Lue lisää

Maanpeitekasvit

Luonnonmukaisin ja turvallisin kate on maanpeite- eli aluskasvillisuus, joka sopii sekä puuvartisten että ruohovartisen kasvien juuristoalueelle.

Lue lisää

Puunkuori ja puuhake maankatteena

Katteilla pyritään estämään rikkakasvien itäminen, kosteuden haihtuminen kasvualustasta ja suojaamaan maanpinta eroosiolta rinteessä.

Lue lisää
Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024