Vadelmien leikkaus

Puutarhavadelman (Rubus idaeus, hallon) taimet voivat olla runsaasti haarautuneita astiataimia, joita ei tarvitse leikata istututettaessa. Useimmiten taimet ovat kuitenkin paljasjuurisia ja juuriosa on pakattu kostean irtoturpeen kanssa muovipussiin.

Paljasjuuristen ja esipakattujen taimien versot katkaistaan terveen silmun yläpuolelta 20–30 cm maanpinnasta. Syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä. Näin taimet haarautuvat alhaalta saakka.

Hoitoleikkaus

Vadelmien marjat kehittyvät vähintään kaksi vuotta vanhoihin versoihin. Kerran satoa tuottaneet versot poistetaan maata myöten myöhään syksyllä tai mieluummin seuraavana keväänä ennen lehtisilmujen puhkeamista. Kun marjoneiden versojen annetaan kuihtua rauhassa syksyllä, niiden ravinteet palautuvat juuristoon käytettäväksi seuraavana kasvukautena ja vadelma talvehtii hyvin.

Jokavuotisessa leikkauksessa poistetaan vanhojen versojen lisäksi rivin ulkopuolelle levinneet ja kaatuneet versot sekä osa nuorista versoista. Jos vadelmaa leikataan myöhään syksyllä, kasvustoa ei kannata harventaa lopulliseen tiheyteen, sillä versoja voi paleltua tai taittua talven aikana. Lopullinen, kevätleikkauksessa jätettävä versomäärä riippuu tuentatavasta. Säästetyt versot lyhennetään 160–170 sentin mittaisiksi, jotta sato on helppo poimia. Marjoja kehittyy hieman vähemmän, mutta ne kasvavat suuremmiksi.

Tuentavaihtoehtoja

Yleensä versot tuetaan 1–2 päällekkäisellä parilangalla. Jotta versot eivät kaadu sivusuunnassa, tarvitaan lisäksi välitukia. Tässä tuentatavassa metriä kohti jätetään leikattaessa 10–15 nuorta versoa.

Ammattiviljelmillä suositaan V-tuentaa, jossa leikattu vadelmakasvusto jaetaan keväällä kahteen osaan, taivutetaan ja sidotaan sivuille. Marjat on helppo poimia reunoilta, kun uudet versot kasvavat rivin keskelle. Vuosittaisessa hoitoleikkauksessa nuoria versoja jätetään 15–20 kpl rivimetriä kohden.

Mesivadelma – Rubus x binatus (åkerbärshallon)

Mesivadelma on vadelman ja mesimarjan risteytys. Kasvusto on piikkisempi, tiheämpi ja matalampi kuin puutarhavadelmalla, mutta se tuetaan ja leikataan kuten vadelma.

Karhun- ja teivadelma – Rubus fruticosus, R. allegheniensis (björnbär)

Talvenarkoja karhun- ja teivadelmaa kasvatetaan Etelä-Suomessa lämpimillä paikoilla vadelman tapaan tuettuna, seinustalla säleikössä tai kasvihuoneessa. Rotevakasvuiset taimet istutetaan parin metrin välein. Versot suojataan pakkaspeitteellä tai ne taivutetaan maahan lumen ja havujen suojaan.

Karhun- ja teivadelma leikataan samalla tavalla kuin vadelma ja mieluiten varhain keväällä. Uusia versoja jätetään 5–8 kpl/pensas. Piikkisten ja erittäin pitkien versojen leikkausta voi helpottaa sitomalla marjoja tuottavat versot ja uudet kasvuversot säleikön eri reunoille. Satoa tuottaneet versot poistetaan maan rajasta asti varhain keväällä.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024