Havupuun istutus

Havupuun istutusleikkaus on yksinkertaista. Vain mahdollinen kilpalatva ja kuivuneet tai katkenneet oksanosat poistetaan. Leikkaus on myöhemminkin samanlaista. Havupuu on usein paakkutaimi, jonka juuristoa koossa pitävä verkko jätetään istutuskuoppaan, sillä se maatuu aikanaan ja juuret kasvavat verkon raoista.

Ainavihannat havupuut istutetaan samalla tavalla kuin lehtipuut, mutta istutusleikkaus rajoittuu yleensä kilpalatvan poistoon.

Yleisimmät taimikoot

Havupuiden taimikoko ilmoitetaan korkeutena, joka mitataan juurenniskasta latvaan. Jos taimen leveys eli hal-kaisija on suurempi kuin taimen korkeus, koko ilmoitetaan halkaisijan mukaan. Pienehköt lajit, kuten pilarikatajat, ovat myymälöissä tyypillisesti 60–80 cm korkeita, isommat lajit 100-125 cm tai 125-150 cm korkeita.

Istutusleikkaus

Vain mahdolliset kuivat ja vahingoittuneet oksat sekä kilpalatvat poistetaan. Kilpalatvoiksi sanotaan varsinaisen latvan ympärillä suoraan ylöspäin kasvavia versoja. Jos niiden annettaisiin kasvaa, puusta tulisi monirunkoinen. Pääsääntöisesti havupuita ei leikata myöhemminkään lukuun ottamatta muotoon leikattavaa havuaitaa ja vuorimäntyä, jonka vuosikasvaimia typistetään, jotta siitä kehittyy tiheä ja matala pensas.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024