Taimityypit

Taimitarhakasveja viljellään pellossa ja astioissa, niinpä tarjolla olevat taimet ovat erilaisissa pakkauksissa. Myös niiden istutusajat ja käsittely eroavat toisistaan.

Astiataimi

Suurin osa myymälöiden taimista on kasvatettu astioissa. Kasvien juuripaakku on läpijuurtunut eli se pysyy koossa, kun astia poistetaan. Astiataimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan eli roudan sulamisesta maan routaantumiseen jälleen syksyllä. Astia poistetaan aina istutettaessa.

Säkkipaakkutaimi

Muoviverkko tai säkkikangas pitää juuripaakun koossa, vaikka paakku ei olisi vielä läpijuurtunut. Istutusaikaa on koko kasvukausi roudan sulamisesta maan routaantumiseen. Siteet avataan istutettaessa. Kun taimi on paikallaan istutuskuopassa, maatumaton säkki poistetaan. Maatuva kangas sen sijaan avataan ja jätetään juuripaakun ympärille.

Esipakattu taimi

Juuriston suojana on tavallisesti kosteaa turvetta ja muovipussi. Istutus tehdään keväällä tai syksyllä taimen ollessa lepotilassa. Muovikääre poistetaan istutuksen yhteydessä.

Paljasjuurinen taimi

Koska juuret ovat suojattomat, taimet pidetään varjossa aivan istutukseen saakka. Lisäksi juuret upotetaan veteen pariksi tunniksi ennen istuttamista. Istutus tehdään keväällä tai syksyllä, kun taimi on lepotilassa eli keväällä sen lehtisilmut eivät ole vielä avautuneet, syksyllä taas kasvu on ohi.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024