Istutus

Kasveja istutetaan koko sulan maan ajan. Kyllä, syksy on myös oikein hyvää istutusaikaa!

Kasveja myydään erilaisina taimina riippuen vuodenajasta ja viljelytavasta. Kullakin kasviryhmällä – olipa kyse puista, pensaista tai perennoista – on omat istutusniksinsä.Tutustu ohjeisiin täällä ja kysy lisää puutarha- ja taimimyymälöiden asiantuntijoilta.

Taimityypit

Taimitarhakasveja viljellään pellossa ja astioissa, niinpä tarjolla olevat taimet ovat erilaisissa pakkauksissa. Myös niiden istutusajat ja käsittely eroavat.

Lue lisää

Havupuun istutus

Havupuun istutusleikkaus on yksinkertaista. Vain mahdollinen kilpalatva ja kuivuneet tai katkenneet oksanosat poistetaan. Leikkaus on myöhemminkin samanlaista.

Lue lisää

Hedelmäpuun istutus

Hedelmäpuu istutetaan mieluiten loivaan kumpuun ja tuetaan parilla seipäällä. Istutuksen yhteydessä pitkiä sivuversoja ja tarvittaessa latvaakin lyhennetään noin 1/3.

Lue lisää

Lehtipuun istutus

Istutettaessa puut tuetaan kokonsa mukaisesti yhdellä tai useammalla tukiseipäällä. Mahdollinen kilpalatva, latvuksen sisään kasvavat, liian tiheässä olevat sekä kuolleet oksat poistetaan.

Lue lisää

Ainavihantien pensaiden istutus

Astia- ja paakkutaimina myytäviin ainavihantiin pensaisiin kuuluvat mm. alppiruusut ja havupensaat. Ne istutetaan samalla tavalla kuin talveksi lehtensä varistavat eli kesävihannat lehtipensaat.

Lue lisää

Lehtipensaiden istutus

Suomessa viljeltävät lehtipensaat ovat myyntihetkellä pääsääntöisesti 3-4 vuotta vanhoja ja vähintään kolmeversoisia.

Lue lisää

Ryhmäruusujen istutus

Ryhmäruusuja myydään keväällä astiataimina, esipakattuina, paljasjuurisina ja Tantop-pakkauksissa. Kolme viimemainittua istutetaan lepotilaisina juhannukseen mennessä.

Lue lisää

Perennojen istutus

Perennat myydään lähes aina astiataimina, joita voi istuttaa koko sulan maan ajan.

Lue lisää
Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024