Sido rinne kasveilla

Ongelma

Olipa rinne auringossa tai varjossa, maa rinteessä kuivuu helposti ja valuu pois sateen mukana. Ruohoa on vaikea ellei mahdoton leikata. Lisäksi maa rinteessä valuu helposti sateen mukana pois.

Ratkaisu

Voimakasjuuriset kasvit sitovat maan ja sietävät kuivuutta. Tue maata lisäksi rinteessä kennoilla, puuristikoilla ja/tai isoilla kivillä.

Suikertavia pensaita ja köynnöksiä rinteeseen

Kelasköynnös – Celastrus orbiculatus
Linnantuhkapensas – Cotoneaster ’Skogholm’
Lamoherukka – Ribes glandulosum
Sinivatukka – Rubus caesius
Seppelvarpu – Stephanandra incisa

Pystykasvuisia pensaita rinteeseen

Happomarjat – Berberis
Hernepensaat – Caragana
Ruusukvitteni – Chaenomeles japonica
Aitaorapihlaja – Crataegus grayana
Vuohenkuusamat – Diervilla
Sinikuusama – Lonicera caerulea
Heisiangervo – Physocarpos opulifolius
Vuorimänty – Pinus mugo
Taikinamarja – Ribes alpinum
Keijunruusu – Rosa ’Dart’s Defender’
Nukkeruusu – Rosa nitida
Pihlaja-angervo – Sorbaria sorbifolia
Koivuangervo – Spiraea betulifolia
Idänvirpiangervo – Spiraea chamaedryfolia
Rinneangervo – Spiraea densiflora

Perennoja rinteeseen

Vuorenkilvet – Bergenia
Maahumala – Glechoma hederacea
Keltapeippi – Lamium luteum
Pikkutalvio – Vinca minor

Tue maa rinteessä

Rinteeseen juurtunut kasvillisuus estää tehokkaasti mullan valumisen sateen mukana, mutta sitä ennen rinne on syytä tukea, jos se on kaltevuudeltaan 1:1,5 tai jyrkempi. Tukemiseen voi käyttää lautaristikoita, luiskakennoja ja -verkkoja. Hyvin jyrkkä ja korkea rinne voidaan porrastaa tukimuureilla.

Lautaristikko rakennetaan käsittelemättömästä puusta, esimerkiksi 22 x 100 millin laudasta. Ruudun koko on 800 x 800 mm. Ristikko tehdään ensin tasamaalla ja kiinnitetään vasta sitten rinteeseen puurimoilla. Ristikko täytetään mullalla niin, että lautojen yläpinnat peittyvät. Kasvualusta tasataan ja tiivistetään lopuksi kastelemalla. Kasvit istutetaan ruutuihin.

Muovista tai lasikuidusta valmistetut luiskakennot kiinnitetään rinteeseen esimerkiksi rautatapeilla. Luiskakennoissa voi olla niin pienet aukot, että ne sopivat parhaiten nurmikolle.

Kuiduista valmistetut luiskaverkot soveltuvat vain kylvettävään rinteeseen. Luiska tasoitetaan ja maton ylä- ja alapäät kaivetaan maahan 20 cm:n syvyyteen. Verkot limitetään 15 cm:n verran ja kiinnitetään maahan tapeilla. Tämän jälkeen kylvetään nurmen tai niittykasvien siemenet. Niiden päälle levitetään vielä ohut kerros kasvualustaa.

Juuttikangasverkko kiinnitetään rinteeseen tapeilla. Verkkoon voi tehdä reikiä, joihin taimet istutetaan. Jos paikalle tulee nurmikko, se kylvetään ja peitetään mullalla ennen verkon asentamista.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024