Ainavihantien pensaiden istutus

Astia- ja paakkutaimina myytäviin ainavihantiin pensaisiin kuuluvat alppiruusut (Rhododendron), mahonia (Mahonia aquifolium), orjanlaakerit (Ilex), puksipuut (Buxus), suikerotuhkapensas (Cotoneaster dammeri) ja havupensaat. Ne istutetaan samalla tavalla kuin talveksi lehtensä varistavat eli kesävihannat lehtipensaat.

Yleisimmät taimikoot

Pienet alppiruusut ovat tavallisesti myytäessä 20-30 cm ja isommat 30-40 cm korkeita. Monien pensasmaisten havukasvien taimikoko ilmoitetaan leveytenä eli halkaisijana, koska niiden leveys on suurempi kuin korkeus. Mattomaiset katajalajikkeet sekä pallotuijat, pesäkuusi, tuivio ja vuorimänty ovat tyypillisesti 30-40 cm leveitä myytäessä.

Leikkaus

Vioittuneet versot poistetaan, mutta varsinaista istutusleikkausta ei yleensä tehdä. Istutusleikkauksen tarkoitushan on saada pensas haarautumaan. Etenkään alppiruusuja ei leikata pääsääntöisesti myöhemminkään. Mahonia, orjanlaakerit ja puksipuut ovat melko talvenarkoja, ja niistä joutuu poistamaan miltei joka kevät ruskistuneita versoja. Niitä voi halutessaan muotoilla vuosittain, koska ne kestävät hyvin leikkausta.

Varjosta kevättalvella

Ainavihannat kasvit kuivuvat herkästi kevättalvella, sillä ne alkavat haihduttaa vettä auringon paisteessa mutteivät saa tilalle vettä jäisestä maasta. Tämän vuoksi alppiruusut ja muut ainavihannat lehtipensaat istutetaan puolivarjoisille paikoille tai varjostetaan kevättalvella esimerkiksi säkkikankaalla. Mitä vanhemmaksi ja syväjuurisemmaksi kasvit tulevat, sitä varmemmin ne selviytyvät talvista. Osa havukasveista viihtyy varjossa, osa auringossa. Jopa auringossa viihtyvät havupensaat on syytä varjostaa kevättalvella niin kauan kuin niiden juuristo on matala. Kartiovalkokuusi on parasta varjostaa isompanakin.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024