Köynnösruusujen leikkaus

Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne ovat enimmäkseen talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen. Köynnösruusut myydään pääasiassa keväällä lepotilaisina ja leikataan istutettaessa. Kesällä astiataimina myytävät köynnösruusut leikataan vasta seuraavana keväänä.

Istutusleikkaus

Istutettaessa köynnösruusujen vahvimmat versot leikataan 6–10 silmun yläpuolelta – mitä heikompi oksa, sitä vähemmän silmuja jätetään. Heikot ja kuolleet versot poistetaan maata myöten. Juurten yläpuolella muhkurana näkyvä jalonnuskohta tulee 15–20 cm maanpinnan alle. Näin se jää suojaan pakkasilta. Vaikka maanpäälliset verson osat paleltuisivat, jalonnuskohdasta voi kasvaa uusia versoja. Lisäksi villiversojen kehittyminen on epätodennäköisempää.

Jokavuotinen hoitoleikkaus

Kuihtuneet kukinnot voi poistaa kesällä seuraavan kukkanupun tai ison lehden yläpuolelta. Liian tiheästä kasvustosta saa harventaa nuoria sivuversoja. Jotta talvisuojaus helpottuu, rotevimpia versoja voi typistää syksyllä.

Köynnösruusuista poistetaan aikaisin keväällä kuolleet, heikot ja vahingoittuneet versot. Täysikokoisista, noin 3–5-vuotiaista ruusuista poistetaan lisäksi vanhoja versoja. Leikkaustapa riippuu siitä, minkä vuoden versoilla ruusut kukkivat.

Vanhoilla versoilla kukkivat ruusut

Piirros. Leikkaus tehdään varhain keväällä, tässä kuvassa tilanne neljäntenä vuonna istutuksesta.
1) Nuorista versoista poistetaan hennoimmat.
2) Haaroittuneiden versojen sivuhaarat lyhennetään 2–3 silmun yläpuolelta. Versot kukkivat jo samana kesänä.
3) Yli kolme vuotta vanhat versot poistetaan maata myöten.

Muun muassa ’Flammentanz’, ’Paul’s Scarlet Climber’ ja ’Pohjantähti’ kukkivat kerran kesässä 2–3 viikon ajan. Kukkasilmut ovat kehittyneet edellisenä kesänä, joten näitä ruusuja leikataan säästeliäästi varhain keväällä ennen silmujen avautumista. Vain vahingoittuneet, paleltuneet ja ohuimmat pääversot poistetaan.

Vahvoista pääversoista kasvavat sivuversot lyhennetään noin 3 silmun eli 10 sentin mittaisiksi. Yli kolme vuotta vanhat, ruskeat pääversot voi poistaa maata myöten, sillä ne kukkivat niukasti. Leikkaus aloitetaan ylhäältä pala kerrallaan. Tiheästä kasvustosta voi harventaa myös nuoria versoja ja lyhentää osan versoista.

Uusilla versoilla kukkivat ruusut

Lajikkeet, jotka kukkivat viikkokausia keski- ja loppukesällä, ovat remontoivia ja niiden kukat kehittyvät samana kesänä kasvaviin versoihin. Hoitoleikkaus keväällä voi olla siten hyvinkin voimakas ja ruusu kukkii silti samana kesänä. Tavanomaisten paleltuneiden ja ohuimpien oksien lisäksi kasveista poistetaan vanhimpia haaroja mahdollisimman alhaalta noin kolmen vuoden kuluttua istutuksesta. Näin saadaan tilaa uusille, runsaammin kukkiville versoille.

Nuorennusleikkaus

Jos köynnösruusu on jäänyt säännöllisesti leikkaamatta, se nuorennetaan varhain keväällä. Vanhimmat haarat poistetaan kokonaan, ja nuoremmat versot lyhennetään 40–50 sentin mittaisiksi haaroittumisen edistämiseksi.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024