Koristekivet

Koristekivet tiivistävät jonkin verran kasvualustaa. Aurinkoisilla paikoilla kiviaines kerää lämpöä maahan ja kasvit voivat hyvin. Sen sijaan varjoisissa, kylmissä paikoissa vaikutus on päinvastainen.

Noin 6–12 millin kokoisia koristekiviä on saatavana muun muassa mustana, valkoisena, keltaisena ja punaisena. Niistä saa sekoittamalla uusia värejä.

Koristekivien alle maanpintaa vasten levitetään juurimatto, suodatinkangas tai katekangas, ja kasvit istutetaan siihen tehtyihin ristikkäisiin viiltoihin. Lopuksi kangas peitetään koristekivillä noin viiden sentin paksuudelta. Kangas estää sekä siemen- että juuririkkakasvien kasvun mullasta. Lisäksi se estää soran sekoittumisen multaan.

Varisseet lehdet yms. täytyy poistaa soran pinnalta säännöllisesti, sille ne muodostavat maatuessaan kasvualustan siemenrikkakasveille.

Tiilimurske

Myymälöistä saa myös pyöreäreunaiseksi rummutettua kierrätystiiltä. Punaruskeaa tiilimursketta käytetään samoin kuin koristekiviä. Se on kuitenkin huokoisempaa ja murenee herkemmin kuin kivi, joten tiilimursketta levitetään alueelle, missä kulutus on vähäistä.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024