Hedelmäpuun istutus

Hedelmäpuu istutetaan mieluiten loivaan kumpuun ja tuetaan parilla seipäällä. Istutuksen yhteydessä pitkiä sivuversoja ja tarvittaessa latvaakin lyhennetään noin 1/3. Oksa leikataan sentin päästä silmusta, joka on oksan alapuolella ja lähtee kasvamaan ulospäin latvuksesta. Kilpalatva, terävässä kulmassa kasvavat ja vioittuneet oksat poistetaan kokonaan.

Hedelmäpuut istutetaan ja tuetaan samoin kuin lehtipuut. Eroa on lähinnä istutusleikkauksessa ja taimiväleissä.

Istutusaika

Hedelmäpuut - kirsikat, luumut, omenapuut, päärynät - istutetaan mieluiten keväällä tai kesällä, jolloin niillä on kunnolla aikaa juurtua ennen talvea. Etelä-Suomessa talvenkestäviä lajikkeita voi tosin istuttaa syksylläkin.

Kasvupaikka

Hedelmäpuut istutetaan aurinkoiselle kasvupaikalle 80-100 sentin vahvuiseen multakerrokseen. Loiva, nopeasti lämpiävä kumpu ja tuulensuoja pohjois- ja itäpuolella ovat erityisen suositeltavia hedelmäpuille. Sopiva kasvualusta on runsasmultainen ja -ravinteinen sekä perusteellisesti kalkittu (pH 6-6,5). Pohjamaan tulee läpäistä tehokkaasti vettä tai alue salaojitetaan.

Taimiväli

Hedelmäpuiden istutusväli riippuu lajikkeesta, perusrungosta ja käyttötarkoituksesta. Yleensä omenapuille, päärynöille ja kirsikoille riittää 4-5 metrin, luumuille 3-4 metrin taimiväli. Hillittykasvuisille eli kääpiöiville perusrungoille vartettujen omenapuiden taimiväli voi olla vain 1-2 m.

Istutusleikkaus

Hedelmäpuut leikataan varhain keväällä ennen lehtisilmujen avautumista - myös syksyllä istutetut puut leikataan vasta seuraavana keväänä.

Pitkät latva- ja sivuoksat typistetään 30-40 cm pitkiksi. Versot katkaistaan oksasaksilla noin sentin päästä silmusta, joka suuntautuu ulospäin ja sijaitsee oksan alapuolella. Mahdollinen kaksois- eli kilpalatva kasvaa jyrkässä kulmassa ylöspäin ja repeää helposti. Se poistetaan, samoin terävässä kulmassa kasvavat sivuversot sekä latvuksen sisään suuntautuvat ja hankaavat oksat.

Pohjois-Suomessa istutusleikkaus voidaan jättää tekemättä, sillä leikkaus kiihdyttää kasvua ja viivästyttää tuleentumista syksyllä. Sen sijaan omenapuun sivuoksat taivutetaan vaaka-asentoon, mikä hillitsee kasvua ja nopeuttaa puun satoikään kehittymistä.

Luumu- ja kirsikkapuita leikataan mahdollisimman vähän. Mahdollinen leikkaus ajoittuu keväisen kumivuodon takia kevättalveen tai elokuuhun. Myös niistä poistetaan liian tiheässä olevat, katkennet ja kuolleet versot.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024