Perennojen istutus

Perennat ovat monivuotisia ruohovartisia kukkakasveja. Perennat myydään lähes aina astiataimina, joita voi istuttaa koko sulan maan ajan. Ne on kasvatettu useimmiten ruukuissa, joiden tilavuus vaihtelee 0,5-1,1 litran välillä. Kesällä myydään myös hyvin isokokoisia ja yleensä jo kukkivia perennojen taimia 3 litran ruukuissa. Kunnat ja viherrakentamisen ammattilaiset käyttävät lisäksi ns. perennamattoja, joilla saadaan aikaan nopeasti tiheä maanpeitekasvusto.

Kasvupaikka

Perennojen vaatimukset kasvupaikan suhteen vaihtelevat paljon, joten samaan ryhmään istutetaan samankaltaisissa oloissa viihtyviä lajeja. Kasvualustasta tehdään niin syvä, että siinä menestyy ryhmän isoinkin laji. Kosteikkokasveja lukuun ottamatta perennat kannattaa istuttaa kohopenkkiin, jossa on pääsääntöisesti runsasmultainen ja hyvin läpäisevä kasvualusta. Useimmat perennat viihtyvät parhaiten reippaasti kalkitussa maassa, jonka pH on 6-6,5.

Istutus

Taimi kastellaan ennen istutusta ja kasvatusastia poistetaan vasta istutettaessa, rikkomatta juuripaakkua. Perennat istutetaan entiseen kasvusyvyyteen lukuun ottamatta pionia, jonka juurakko tulee 2-3 sentin syvyyteen. Multa tiivistetään juuriston ympärille käsin ja/tai kastelemalla - ei polkemalla.

Istutuksen jälkeen

Taimet kastellaan keväällä ja kesällä 1-2 kertaa viikossa, kunnes ne kasvavat kunnolla. Maan tulee kastua koko juuriston syvyydeltä. Rikkakasvien kitkeminen on kastelun ohella tärkeintä perennojen hoidossa. Reunat kantataan pari kertaa kesässä, ellei perennaryhmälle ole asennettu pysyvää reunusta.

Katteet

Nivelistään maahan juurtuville peittoperennoille ei levitetä katetta. Muillekaan perennoille ei suositella katetta, etenkään liian raskasta ja karkeaa singeliä eikä katemuoveja, jotka voivat haitata juurtumista ja vedensaantia. Kasvualustassa ei siten saa olla juuririkkakasveja ja siemenrikkakasvit poistetaan mahdollisimman pian. Säännöllistä kitkentää tarvitaan 1-2 kesän ajan, jonka jälkeen perennojen pitäisi peittää maanpinta täysin.

Jos katetta kuitenkin käytetään, perennoille soveltuvat parhaiten hienojakoiset katteet, joiden palakoko on alle 8 mm. Myös 2-8 millin salaojasora tai luonnonsora käyvät perennoille. Katetta levitetään vain 2-3 sentin kerros.

Kasvualustan syvyys ja taimivälit

Maanpeittoperennat 30 cm 30-40 cm
Pienet perennat 20 cm 15–25 cm
Keskikokoiset perennat 30 cm 30–40 cm
Isot perennat 50 cm 50-70 cm
Isot, vahvasti leviävät lajit 50 cm 80-100 cm

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024