Puiden leikkaukset

Pilarimaisten puiden leikkaus

Erityisen kapealatvaisia eli pilarimaisia tai pylväsmäisiä puita tarvitsee leikata yleensä hyvin vähän, jos lainkaan. Muutoin pylväsmäisiä lajeja leikataan samoin kuin muitakin puita, paitsi että laajan oksakulman asemesta suositaan terävää oksakulmaa. Pilarilajikkeiden tunnusomainen muoto johtuukin pystyistä oksista. Yleisimpiä kapealatvaisia lehtipuita ovat pylväshaapa, pilaritervaleppä, pylväs- ja taatanpihlaja sekä kartiotammi.

Riippapuiden ja -pensaiden leikkaus

Riippaoksaisen puun punaisella merkityt oksat sekä tyvestä ja rungosta kasvavat vesat poistetaan. Läheltä runkoa suoraan alaspäin riippuvat oksat ovat epätoivottuja. Vahva oksa typistetään sopivasti sijaitsevan silmun yläpuolelta. Latvuksesta kehittyy vuosien mittaan sateenvarjomainen, jolloin pitkillä oksilla on parhaiten tilaa kasvaa.

Yleisimpiä riippaoksaisia puita ovat rautatienomenapuu, kyynelkoivu ja seuraavien puiden ’Pendula’-nimiset lajikkeet: riipparaita, riippapihlaja, riippasaarni ja riippajalava. Riippa-, sulka- ja walkerinhernepensas ovat kokonsakin perusteella oikeasti pensaita, mutta kasvutapa ja leikkaus muistuttaa täysin riippapuita. Nuokkuvaoksaiset puut koostuvat perusrungosta, jonka päähän on vartettu rennot jalo-oksat.

Riippapuun tyvestä ja perusrungosta kasvavat versot poistetaan jättämättä tynkiä. Latvuksesta tehdään leveän sateenvarjomainen. Siitä poistetaan tai lyhennetään kohtisuoraan alaspäin kasvavat versot. Typistys tehdään verson yläpinnalla olevan silmun takaa. Lyhennetyn oksan uloin silmu kehittyy yleensä uudeksi versoksi. Aivan lähellä runkoa riippuvat oksat kannattaa poistaa kokonaan.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024