Pensasaidan leikaus

Hyvin haaroittuneita pensasaidan (astia)taimia ei tarvitse lyhentää istutettaessa. Yksiversoiset piiskataimet lyhennetään noin 10 sentin korkeudelta maanpinnasta. Tyvestä haaroittuneet taimet leikataan 10 cm ylimmän haaroittumiskohdan yläpuolelta. Ylimmiksi jääneet silmut alkavat kasvaa uusiksi versoiksi. Kesällä ja syksyllä istutetut taimet leikataan vasta seuraavana keväänä.

Istutusta seuraavina vuosina vapaasti kasvavaa aidannetta leikataan kuten vastaavia yksittäisiä pensaita tai pensasryhmiä. Mutta kun halutaan ihanteellisen kapea aita (vain 30–50 cm leveä), aitaa on leikattava joka vuosi. Keväällä ennen lehtisilmujen avautumista aidan päältä poistetaan edellisen vuoden kasvua niin, että sitä jää jäljelle 10–30 cm. Aitaa kavennetaan myös sivuilta. Voimakkaasti kasvavia pensaita joutuu leikkaamaan myös kesällä pari kertaa.

Kun aita on kasvanut haluttuun korkeuteen, sitä typistetään 2–3 kertaa kesässä päältä ja sivuilta niin, että uutta puutumatonta kasvua jää kullakin kerralla vain 1–2 cm. Keväällä edellisen kesän leikkausjälkeä voi vielä korjata ja leikata puutunutta versoa.

Hyvä pensasaita ei levene ylöspäin. Päältä leveän aidan oksat keräävät lunta ja uhkaavat murtua. Tavallisin ja helpoimmin muotoiltava pensasaita on sivuilta pystysuora ja päältä tasainen. Kun aita on kasvanut niin korkeaksi, että leikkuria tai saksia ei ylety kääntämään vaakasuoraan, eikä vielä haluta keikkua korokkeen päällä, aidan päällisestä tehdään ”harjakattoinen”. Se säästää leikkaajan voimia.

Pensasaidan kavennus ja nuorennus

Jossain vaiheessa aita kasvaa liian leveäksi ja korkeaksi. Kavennus tehdään aina varhain keväällä noin viiden vuoden välein. Etelä-Suomessa leikataan maalis–huhtikuussa, jolloin pensaat ovat lepotilassa. Aitaa voi kaventaa sivuilta ainakin 20 cm. Sisäosasta poistetaan samalla kuolleet oksat.

Kavennuksesta ja säännöllisestä leikkauksesta huolimatta pensaat käyvät lopulta vanhoiksi: alaosa harvenee ja oksia kuolee. Aita voidaan useimmiten nuorentaa leikkaamalla se alas. Heikosti uusiutuvat lajit ja huonokuntoiset kasvit on syytä vaihtaa nuoriin taimiin ja kasvattaa uusi aita.

Alasleikkaus tehdään aina varhain keväällä. Versot katkaistaan 10–20 sentin korkeudelta maan pinnasta ja aita kasvatetaan kuten edellä on kerrottu. Kasvualustaa kannattaa samalla parantaa ja lannoittaa.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024