Leikkaukset
Kasveja ei pitäisi leikata suotta. Lue milloin kasveja kannattaa leikata ja miten leikkaukset tehdään.
Havukasvien leikkaus
Havukasveja ei leikata istutettaessa eikä niitä voi nuorentaa alasleikkauksen avulla. Ne kaipaavat lähinnä pientä hoitoleikkausta etenkin talven jälkeen.
Lue lisääHavuaidan leikkaus
Havukasvien taimien leikkaukset voi aloittaa vuoden kuluttua istutuksesta. Ensimmäisen kerran leikataan läheltä runkoa. Oksien uinuvat silmut alkavat kasvaa ja aita tuuheutuu.
Lue lisääPensasaidan leikaus
Hyvin haaroittuneita pensasaidan (astia)taimia ei tarvitse lyhentää istutettaessa. Yksiversoiset piiskataimet lyhennetään noin 10 sentin korkeudelta maanpinnasta.
Lue lisääKöynnökset
Puuvartiset köynnökset ovat monivuotisia. Tällaisia ovat mm. kelasköynnös, köynnöshortensia, köynnöskuusamat ja villiviinit. Suurin osa niistä ei tarvitse vuosittaista leikkausta.
Lue lisääHerukoiden ja karviaisen leikkaus
Marjapensaita on parempi leikata vähän kerrallaan joka vuosi kuin rajusti monen vuoden välein. Säännöllisesti leikatut pensaat pysyvät ”nuorina” eli kasvavat jatkuvasti ja sadosta tulee hyvälaatuinen joka vuosi.
Lue lisääPensaiden leikkaus
Maalis–huhtikuun suojasää on parasta pensaiden leikkausaikaa Etelä-Suomessa. Silloin kasvit ovat lepotilassa ja menettävät leikattaessa vähiten voimiaan.
Lue lisääPuiden leikkaukset
Pylväsmäisiä lajeja leikataan samoin kuin muitakin puita, mutta terävällä oksakulmalla. Riippapuun tyvestä ja perusrungosta kasvavat versot poistetaan jättämättä tynkiä.
Lue lisääRyhmäruusujen leikkaukset
Ryhmäruusuille on tyypillistä talvenarkuus, vaateliaisuus kasvupaikan suhteen ja voimakas leikkaustarve keväällä.
Lue lisääVadelmien leikkaus
Puutarhavadelman taimet voivat olla runsaasti haarautuneita astiataimia, joita ei tarvitse leikata istututettaessa. Useimmiten taimet ovat paljasjuurisia.
Lue lisääKärhöjen leikkaus
Kärhöt (Clematis, klematis) jaetaan karkeasti pieni- ja isokukkaisiin. Molemmat menestyvät parhaiten lämpimällä itä- tai länsiseinustalla.
Lue lisääKöynnösruusujen leikkaus
Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne ovat enimmäkseen talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen.
Lue lisääPeittoruusujen leikkaus
Peittoruusut ovat erityisen matalia ryhmäruusuja, sillä niiden pitkät ja rennot versot lamoavat maata myöten. Niitä leikataan niukemmin kuin tavallisia pystykasvuisia ryhmäruusuja.
Lue lisääRunkoruusujen leikkaus
Monia ryhmä- tai pensasruusuja kasvatetaan siten, että 120-180 cm korkean perusrungon latvaan vartetaan jalo-oksia, jotka muodostavat leveän pallomaisen latvuksen.
Lue lisää