Leikkaukset

Kasveja ei pitäisi leikata suotta. Lue milloin kasveja kannattaa leikata ja miten leikkaukset tehdään.

Havukasvien leikkaus

Havukasveja ei leikata istutettaessa eikä niitä voi nuorentaa alasleikkauksen avulla. Ne kaipaavat lähinnä pientä hoitoleikkausta etenkin talven jälkeen.

Lue lisää

Havuaidan leikkaus

Havukasvien taimien leikkaukset voi aloittaa vuoden kuluttua istutuksesta. Ensimmäisen kerran leikataan läheltä runkoa. Oksien uinuvat silmut alkavat kasvaa ja aita tuuheutuu.

Lue lisää

Pensasaidan leikaus

Hyvin haaroittuneita pensasaidan (astia)taimia ei tarvitse lyhentää istutettaessa. Yksiversoiset piiskataimet lyhennetään noin 10 sentin korkeudelta maanpinnasta.

Lue lisää

Köynnökset

Puuvartiset köynnökset ovat monivuotisia. Tällaisia ovat mm. kelasköynnös, köynnöshortensia, köynnöskuusamat ja villiviinit. Suurin osa niistä ei tarvitse vuosittaista leikkausta.

Lue lisää

Herukoiden ja karviaisen leikkaus

Marjapensaita on parempi leikata vähän kerrallaan joka vuosi kuin rajusti monen vuoden välein. Säännöllisesti leikatut pensaat pysyvät ”nuorina” eli kasvavat jatkuvasti ja sadosta tulee hyvälaatuinen joka vuosi.

Lue lisää

Pensaiden leikkaus

Maalis–huhtikuun suojasää on parasta pensaiden leikkausaikaa Etelä-Suomessa. Silloin kasvit ovat lepotilassa ja menettävät leikattaessa vähiten voimiaan.

Lue lisää

Puiden leikkaukset

Pylväsmäisiä lajeja leikataan samoin kuin muitakin puita, mutta terävällä oksakulmalla. Riippapuun tyvestä ja perusrungosta kasvavat versot poistetaan jättämättä tynkiä.

Lue lisää

Ryhmäruusujen leikkaukset

Ryhmäruusuille on tyypillistä talvenarkuus, vaateliaisuus kasvupaikan suhteen ja voimakas leikkaustarve keväällä.

Lue lisää

Vadelmien leikkaus

Puutarhavadelman taimet voivat olla runsaasti haarautuneita astiataimia, joita ei tarvitse leikata istututettaessa. Useimmiten taimet ovat paljasjuurisia.

Lue lisää

Kärhöjen leikkaus

Kärhöt (Clematis, klematis) jaetaan karkeasti pieni- ja isokukkaisiin. Molemmat menestyvät parhaiten lämpimällä itä- tai länsiseinustalla.

Lue lisää

Köynnösruusujen leikkaus

Köynnösruusut eivät kierry itsekseen tukeen, vaan ne ovat pitkäversoisia, piikeillään tukeen takertuvia pensaita. Ne ovat enimmäkseen talvenarkoja ja tarvitsevat lämpimän kasvupaikan ja talvisuojauksen.

Lue lisää

Peittoruusujen leikkaus

Peittoruusut ovat erityisen matalia ryhmäruusuja, sillä niiden pitkät ja rennot versot lamoavat maata myöten. Niitä leikataan niukemmin kuin tavallisia pystykasvuisia ryhmäruusuja.

Lue lisää

Runkoruusujen leikkaus

Monia ryhmä- tai pensasruusuja kasvatetaan siten, että 120-180 cm korkean perusrungon latvaan vartetaan jalo-oksia, jotka muodostavat leveän pallomaisen latvuksen.

Lue lisää
Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024