Lehtipensaiden istutus

Suomessa viljeltävät lehtipensaat ovat myyntihetkellä pääsääntöisesti 3-4 vuotta vanhoja ja vähintään kolmeversoisia. Yleisimmät pensaiden taimikoot ovat 30-50 cm ja 50-70 cm, mikä tarkoittaa versojen pituutta juurenniskasta mitattuna. Isot lajit, kuten mongolianvaahtera, jasmikkeet ja syreenit, ovat myytäessä usein 70-100 cm korkeita.

Istutusaika

Astiataimia istutetaan koko sulan maan ajan. Esipakatut ja paljasjuuriset taimet istutetaan lepotilaisina keväällä tai syksyllä. Pääsäännöstä poiketen syysistutusta ei suositella seuraaville pensaslajeille: happomarjat (Berberis), siperianhernepensaan (Caragana) vartetut erikoismuodot, pajut (Salix), tuhkapensaat (Cotoneaster) ja kultasade (Laburnum).

Kasvualusta

Pensasryhmä perustetaan yhtenäiseen kasvualustaan erillisten kuoppien sijasta. Kasvualustan vähimmäispaksuus on 40 cm, mutta multaa varataan isoille ja runsaasti ravinteita vaativille pensaille mieluummin noin 60 cm. Pääsääntöisesti pensaat hyötyvät runsaasta kalkituksesta, jolloin maan pH on 6-6,5. Happamassa maassa (pH 4,5-5,5) pärjäävät alppiruusut, atsaleat, hortensiat, höyhenpensas, kalmiat, kanervat, mahonia, pensasmustikat ja monet havukasvit.

Istutussyvyys

Pensaiden astiataimet ja paakkutaimet istutetaan lähes samaan syvyyteen, missä ne ovat kasvaneet taimistolla. Juuripaakun päälle saa tulla enintään 2-5 cm multaa, jolloin taimi ei ole liian syvällä eikä toisaalta juuristo pääse kuivumaan. Paljasjuuriset ja esipakatut taimet istutetaan siten, että haaroittumiskohta jää juuri mullan alle. Näin juurenkaulan silmut puhkeavat paremmin kasvuun.

Istutusetäisyyksiä

Ryhmän reunimmainen pensas istutetaan reunasta mitaten etäisyydelle, joka on puolet kyseisen lajin normaalista taimivälistä. Pensas sijoitetaan vähintään 50 sentin päähän käytävästä tai rakennuksen sokkelista. Seinustalla on usein metrin verran routaeristystä, jota ei saa rikkoa istutuskuoppaa kaivettaessa. Ajoradan ja pensaiden väliin saisi jäädä metrin levyinen kaista aurattavaa lunta varten.

Istutusleikkaus

Runsaasti haarautuneita lehtipensaita sekä ainavihantia kasveja, kuten alppiruusut ja havupensaat, ei tarvitse leikata istutuksen yhteydessä. Vain vioittuneet oksat ja juuret poistetaan. Lehtipensaiden paljasjuuriset taimet sekä niukasti haaroittuneet astiataimet leikataan istutettaessa noin 15 sentin korkeudelta katetun kasvualustan pinnasta mitattuna. Leikkaus saa pensaan haarautumaan ja tekee siitä tuuhean alhaalta saakka. Samalla pensaaseen jää vähemmän haihduttavaa lehtialaa, mikä ehkäisee kuivumista juurtumisen aikana. Syksyllä istutetut pensaat leikataan vasta seuraavana keväänä.

Katteet

Pensaiden alle ei milloinkaan kylvetä ruohoa, vaan alusta katetaan tai siihen istutetaan maanpeiteperennoja. Pensaille sopivat karkeatkin kuori- ja hakekatteet, joita levitetään istutuksen jälkeen 5-7 sentin kerros.

Kastelu

Istutettaessa ja juurtumisaikana pensaille annetaan kerralla vettä 20-30 litraa/m2. Kuivinakin kausina kastellaan enintään kaksi kertaa viikossa, mutta niin, että juuristo kastuu koko syvyydeltään.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024