Kärhöjen leikkaus

Kärhöt (Clematis, klematis) jaetaan karkeasti pieni- ja isokukkaisiin. Molemmat menestyvät parhaiten lämpimällä itä- tai länsiseinustalla. Auringon paahteessa taimien eteen on syytä istuttaa matalia pensaita tai perennoja suojaamaan juuristoa kuumuudelta.

Kärhöjen istutusleikkaus

Jalo-, lyhty- ja tiukukärhöjen juurenniska tulee 15–20 cm maanpinnan alle, sillä niiden paksu juuristo on kylmänarka. Muut lajit istutetaan entiseen kasvusyvyyteen. Istutusleikkaus tekee juuristosta vahvemman, kun kärhöt eivät kuluta kaikkia voimiaan kukkimiseen heti ensimmäisenä vuonna. Seuraavina kesinä kasvu ja kukinta on sitäkin vahvempaa. Versot lyhennetään istutettaessa suunnilleen 30 sentin korkeudelta maan pinnasta tai 2–3 silmuparin yläpuolelta.

Perennamaiset kärhöt

Kellokärhöt (Integrifolia-ryhmä) ja tiukukärhöt (Diversifolia-ryhmä) ovat perennamaisia eli niiden ruohomaiset versot kuolevat talvella maata myöten. Näiden kärhöjen jäänteet voikin poistaa jo syksyllä. Toisaalta ne voi jättää yhtä hyvin talvisuojaksi, kunhan kuivat versot leikataan keväällä ennen kuin uudet versot ovat ehtineet kasvaa pitkiksi. Ne katkeavat silloin helposti kuolleita osia poistettaessa.

Vanhoilla versoilla kukkivat kärhöt

Seuraavat kevätkesällä kukkaan puhkeavat lajit luetaan Atragene-sektioon: alppi-, korean-, kruunu-, pagodi- ja siperiankärhö. Ne kukkivat edellisenä kesänä kehittyneillä versoilla. Leikkaus tehdään varovaisesti, jotta kukintaa ei menetetä. Köynnöksestä poistetaan kuolleet, heikot ja huonosti kukkivat vanhat haarat. Koska elottomien ja terveiden versojen erottaminen toisistaan on vaikeaa varhain keväällä, leikkauksen voi jättää myöhäiskevääseen tai kukinnan jälkeiseen aikaan. Kun leikkaus tehdään pian kukkien lakastuttua, kärhö ehtii kasvattaa kukkasilmut seuraavaa kevättä varten.

Jalokärhön Lanuginosa- ja Patens-ryhmän lajikkeet kukkivat myös edellisen kesän versoilla, mutta vasta heinä–syyskuussa. Tunnetuimpia lajikkeita ovat ’Lazurstern’, ’Mme LeCoultre’, ’Multi-Blue’, ’Nelly Moser’ ja ’The President’. Leikkaus keväällä on säästeliästä, jotta kasvi ehtii kukkia samana kesänä. Kasveista poistetaan paleltuneet osat ja kesällä versoja harvennetaan tarvittaessa. Syksyllä kukinnan jälkeen poistetaan kukkineet latvan osat talvisuojauksen yhteydessä.

Uusilla versoilla kukkivat kärhöt

Samana kesänä kasvaneilla, uusilla versoilla kukkivat puuvartiset kärhöt leikataan vuosittain aikaisin keväällä. Verso katkaistaan periaatteessa edellisen vuoden leikkauskohdan yläpuolelta 2–3 silmuparin jälkeen. Yleensä verso on kuitenkin paleltunut alempaa, jolloin se typistetään ylimmän terveen silmun yläpuolelta. Kun kasvi halutaan nuorentaa perusteellisesti, vanhat versot leikataan poikki noin 20 sentin korkeudelta maanpinnasta varhain keväällä.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024