Ryhmäruusujen istutus

Ryhmäruusuja myydään keväällä astiataimina, esipakattuina, paljasjuurisina ja Tantop-pakkauksissa. Kolme viimemainittua istutetaan lepotilaisina juhannukseen mennessä. Kesällä on tarjolla enää astiataimia, mutta ne ovat läpijuurtuneita, vahvaversoisia ja usein jo kukassa.

Kasvualusta

Ravinteiden suhteen vaateliaat ryhmäruusut istutetaan vähintään 50 cm syvään, runsasmultaiseen ja läpäisevään kasvualustaan, joka lannoitetaan ja kalkitaan reilusti (pH noin 6,5). Kasvualustan pinta muotoillaan 10 cm ympäristöään korkeammalle, mikä edistää liian veden poistumista ja parantaa talvehtimista.

Istutussyvyys

Ryhmäruusun taimi koostuu perusrungosta, johon on silmutettu tai vartettu jaloverso eli ruusun kukkiva osa. Juuriston ja oksien välissä oleva kyhmymäinen jalonnuskohta tulee noin 15 cm maanpinnan alle. Näin se on paremmassa suojassa talven kylmyydeltä. Myös astiataimen jalonnuskohdan pitää jäädä 15 sentin syvyyteen.

Taimiväli

Lajikkeen tulevasta koosta riippuen ryhmäruusun taimet sijoitetaan istutusalueelle 35-50 sentin välein.

Tantop-taimen istutus

Monia ryhmäruusulajikkeita myydään pahvisessa Tantop-pakkauksessa, jota ei poisteta istutettaessa. Se hajoaa maassa estämättä juurtumista. Ruusu upotetaan pakkauksineen ennen istutusta noin tunniksi veteen. Sitten taimi istutetaan niin, että pakkauksen yläreuna jää 15 cm maanpinnan alle.

Istutusleikkaus

Valmiiksi haaroittunutta ja kasvussa olevaa ryhmäruusun astiataimea ei leikata, kun taas esipakatut ja paljasjuuriset taimet leikataan istutuksen yhteydessä. Pitkiä juuria voi lyhentää, jotta ne mahtuvat paremmin kuoppaan. Heikot ja kuolleet versot poistetaan ja taimeen jätetään 3-5 vahvinta versoa, joissa kussakin on 3-5 tervettä silmua. Oikea leikkauskohta on noin 1 cm silmun yläpuolella.

Kastelu

Taimet kastellaan helpoimmin istutuskuoppaan niin, että maa kastuu koko juuriston syvyydeltä. Neliömetrille tarvitaan 20-30 litraa vettä.

Katteet

Ryhmäruusuille sopivat karkeatkin kuorikatteet.

Talvisuojaus

Myöhäissyksyllä taimien tyville levitetään 10 cm paksu multa- tai turvekerros. Myytävänä on erityistä talvisuojaturvetta, joka ei ime vettä. Kasvien päälle voi levittää vielä pakkaspeitteen tai havuja. Peitteet poistetaan keväällä vasta roudan sulettua, sillä ne suojaavat ruusuja myös kuivattavalta kevätauringolta. Multa ja turve poistetaan aiemmin, jotta maa sulaisi mahdollisimman nopeasti.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024