Morellikirsikat - www.suomalainentaimi.fi

KasvitHedelmäpuutKirsikkapuut › Morellikirsikat

Morellikirsikat Chokoladnaja', suklaakirsikka, pensaskirsikka

Prunus Cerasus

Vyöhykkeet I-IV (V)
'Chokoladnaja'-suklaakirsikka on erikoinen morellityyppinen pensaskirsikka. Pyöreähkö ja 150-200 cm korkea pensas on kotoisin Baltian maista ja Venäjältä. Marja: tummanpunaruskea, maku miellyttävän happamanimelä ja manteliin vivahtava. Sato: kypsyy aikaisin. Suomessa parhaiten menestyvät kirsikkapuut ovat hapankirsikoita (Prunus cerasus), mutta hedelmät ovat nimestään huolimatta kypsinä makeita - etenkin herkkulajikkeilla, joiden luumarjat nautitaan sellaisenaan. Talouslajikkeiden kirpeämmät hedelmät sopivat ensisijaisesti säilöntään. Hapankirsikat jaetaan kahteen ryhmään, amarelli- ja morellikirsikoihin. Morellikirsikoiden marjat ovat tummanpunaisia ja mehukin on tummaa ja sameaa. Morellit ovat yleensä itsepölytteisiä ja hyviä pölyttäjiä amarellikirsikoille. Sato onkin tavallisesti säännöllisempi ja runsaampi kuin amarelleilla, mutta marjat ovat happamampia. Kirsikat saattavat kasvaa jopa 8 metriä korkeiksi (yleensä kuitenkin 3-6 m), jolloin kaikkiin marjoihin ei yllä ilman apuvälineitä. Pensaskirsikat ovat myös joko amarelli- tai morellityyppisiä hapankirsikoita, mutta niiden sato on aina helppo poimia, sillä pensaista tulee vain 150-250 senttiä korkeita.
Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024