Mustaherukka - www.suomalainentaimi.fi

KasvitFinE laatutaimet › Mustaherukka

Mustaherukka Öjebyn'

Ribes nigrum

Korkeus 1.2 - 1.5 m
Taimiväli 2
Vyöhykkeet I-V (VI)

'Öjebyn' on yleisin mustaherukkalajikkeemme, jonka runsas sato kypsyy melko myöhään. Tertussa on usein vain 4-5 marjaa, mutta ne ovat suuria. Kohtalaisen pystyoksainen ja voimakaskasvuinen pensas saattaa lamota maahan hikevillä mailla ja ilman oksatukea. Pensaalle ei suositella istutusleikkausta, mikä tekee siitä lamoavan. Alun perin pohjoisruotsalainen 'Öjebyn' kestää melko hyvin härmää ja varistetautia. Se menestyy Oulun korkeudella vyöhykkeillä I-V(VI), mutta talvivaurioita voi tulla lumettomilla alueilla.

Käyttö: Mustaherukasta voi käyttää marjojen lisäksi myö slehdet. Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.

Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.

Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5). Mustaherukkapensaat tuottavat marjoja hieman huonommissakin olosuhteissa.

Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.

Lue lisää leikkaamisesta täältä

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024