Mustaherukka - www.suomalainentaimi.fi

KasvitMarjakasvitHerukat › Mustaherukka

Mustaherukka Korpikylä'

Ribes nigrum

Korkeus 1.2 - 1.5 m
Taimiväli 2
Vyöhykkeet I-VI

Tornionjokilaaksosta kotoisin oleva 'Korpikylä' menestyy vyöhykkeillä I-VI. Sato kypsyy hyvin aikaisin, mutta se ei ole yhtä suuri kuin runsassatoisimmilla lajikkeilla. Marja on kiinteä, maukas ja keskikokoinen. Härmänkestävää, pientä ja pystyoksaista pensasta tarvitsee leikata vain vähän.

Käyttö: Mustaherukasta voi käyttää marjojen lisäksi myös lehdet. Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.

Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.

Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5). Mustaherukkapensaat tuottavat marjoja hieman huonommissakin olosuhteissa.

Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.

Lue lisää leikkaamisesta täältä

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024