Kasvit › Trendikasvit 2023 › HYÖTYKASVIT: Maukkaat ja terveelliset herukat › Mustaherukka
Mustaherukka Korpikylä'
Ribes nigrum
Korkeus | 1.2 - 1.5 m |
Taimiväli | 2 |
Vyöhykkeet | I-VI |
Tornionjokilaaksosta kotoisin oleva 'Korpikylä' menestyy vyöhykkeillä I-VI. Sato kypsyy hyvin aikaisin, mutta se ei ole yhtä suuri kuin runsassatoisimmilla lajikkeilla. Marja on kiinteä, maukas ja keskikokoinen. Härmänkestävää, pientä ja pystyoksaista pensasta tarvitsee leikata vain vähän.
Käyttö: Mustaherukasta voi käyttää marjojen lisäksi myös lehdet. Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.
Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.
Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5). Mustaherukkapensaat tuottavat marjoja hieman huonommissakin olosuhteissa.
Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.
Lue lisää leikkaamisesta täältä