Mustaherukka - www.suomalainentaimi.fi

KasvitMarjakasvitHerukat › Mustaherukka

Mustaherukka Melalahti'

Ribes nigrum

Korkeus 1.2 - 1.5 m
Taimiväli 2
Vyöhykkeet I-VII

'Melalahti' on Kainuusta löydetty lajike, jota suositellaan erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomeen vyöhykkeille III-VII. Hyvin aikaisin, noin viikkoa ennen Öjebyn-lajiketta, kypsyvät marjat voi poimia kerralla. Tertut ovat lyhyet ja marjat kiinnittyvät siihen tiukasti. Sato jää pienemmäksi kuin runsassatoisilla lajikkeilla. Marja on makea, suuri ja pehmeäkuorinen, minkä vuoksi se halkeilee herkästi. Härmänkestävän, suurikokoisen 'Melalahden' kasvutapa on hyvä: pystyversoista pensasta tarvitsee leikata suhteellisen vähän.

Käyttö: Mustaherukasta voi käyttää marjojen lisäksi möys lehdet. Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.

Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.

Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5). Mustaherukkapensaat tuottavat marjoja hieman huonommissakin olosuhteissa.

Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.

Lue lisää leikkaamisesta täältä

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024