Kasvit › Marjakasvit › Herukat › Mustaherukka
Mustaherukka Mortti'
Ribes nigrum
Korkeus | 1.2 - 1.5 m |
Taimiväli | 2 |
Vyöhykkeet | I-IV |
'Mortti' on lajike, jonka härmänkestävyys ja satoisuus ovat yhtä hyvät kuin Öjebyn-lajikkeella, mutta 'Mortti'-pensas on ihanteellisen pystyoksainen ja korkea.
Sato kypsyy hieman myöhemmin kuin 'Öjebynillä'. Marjat ovat melko paksukuorisia ja kiinteitä, voimakasmakuisia ja aromiltaan mustaherukalle tyypillisiä. 'Mortti' on kestävä karviaishärmää vastaan.
Se talvehtii hyvin Etelä- ja Keski-Suomessa vyöhykkeillä I-IV.
Käyttö: Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.
Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.
Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5).
Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.
Lue lisää leikkaamisesta täältä