Mustaherukka - www.suomalainentaimi.fi

KasvitFinE laatutaimet › Mustaherukka

Mustaherukka Ola'

Ribes nigrum

Korkeus 1.2 - 1.5 m
Taimiväli 2
Vyöhykkeet I-IV (V)

'Ola' on suomalainen erittäin satoisa lajike - sato on selvästi suurempi kuin Öjebyn-lajikkeella, vaikka marjat ovat hieman pienemmät. Ne kypsyvät samaan aikaan kuin Öjebyn-lajikkeella eli suhteellisen myöhään. Marjatertut ovat pitkät.

Marjojen maku on kohtalaisen hyvä ja mehu väriltään vaaleahkoa. Pensas on keskikokoinen, runsasversoinen ja härmänkestävä. Pystyoksaisena sitä tarvitsee leikata vähän.

'Ola' menestyy Oulun korkeudella vyöhykkeillä I-IV(V).

Käyttö: Mustaherukasta voi käyttää sekä marjat että lehdet. Marjat sisältävät hyvin paljon C-vitamiinia, noin 120 mg / 100 g. Suhteellisen makeina niitä voi nauttia tuoreeltaan. Useimmiten marjoista tehdään kuitenkin mehua tai hilloa. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä.

 

Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen.

 

Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5). Mustaherukkapensaat tuottavat marjoja hieman huonommissakin olosuhteissa.

Satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain.

Lue lisää leikkaamisesta täältä

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät