Kasvit › Marjakasvit › Herukat › Valkoherukka
Valkoherukka Valkoinen Hollantilainen'
Ribes rubrum
Taimiväli | 2 |
Vyöhykkeet | I-V |
'Valkoinen Hollantilainen' -tätä hyvin vanhaa keskieurooppalaista valkoherukkaa viljellään meillä eniten. Siitä on kehittynyt lukuisia kantoja, jotka poikkeavat hieman toisistaan. Marjat ovat keskikokoisia ja pitkässä tertussa. Kookas, pysty- ja jäykkäoksainen pensas. Valkoherukat ovat punaherukan muunnoksia. Marjat ovat makeampia ja miedompia kuin punaherukoilla ja pensaat ovat pienempiä. Tuentatarve on vähäinen. Valkoherukka kärsii harvemmin karviaishärmästä kuin mustaherukka. Käyttö: Raikkaan happoiset marjat soveltuvat hyvin mehuksi ja hilloksi. Marjat voi pakastaa kokonaisina tai soseena. Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen. Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 6-6,5).
Kun satoikäistä mustaherukkapensasta on hyvä leikata vuosittain, valkoherukkapensaan voi jättää leikkaamatta jopa muutamaksi vuodeksi, sillä pystyt, jäykät oksat eivät lamoa kovin herkästi. Tuentatarvekin on vähäinen.