Viherherukka - www.suomalainentaimi.fi

KasvitFinE laatutaimet › Viherherukka

Viherherukka Vertti' FinE

Ribes nigrum

Taimiväli 2
Vyöhykkeet I-V
'Vertti'/FinE on syntynyt 'Öjebyn'-mustaherukan itsepölytysjälkeläisenä MTT Piikkiön tutkimuslaitoksella. Se muistuttaa monilta ominaisuuksiltaan kantalajiketta, mutta keskikorkea pensas kasvaa hillitymmin ja siitä tulee rento-oksaisempi kuin 'Öjebyn'-herukasta. Kohtalaisen runsas sato kypsyy melko myöhään. Marjat tulee poimia heti kypsyttyään, sillä ne varisevat herkästi. 'Vertti' kestää karviaishärmää. Viherherukat ovat mustaherukan muunnoksia. Kellanvihreät marjat maistuvat mustaherukalle, mutta ovat selvästi makeampia ja aromiltaan miedompia. Linnut jättävät marjatertut yleensä rauhaan - ilmeisesti ne eivät erota vihreitä marjoja lehdistä. Käyttö: Makeat marjat soveltuvat erityisen hyvin tuoreena nautittaviksi, sillä jopa lapset pitävät niistä. Marjat sisältävät erittäin runsaasti C-vitamiinia, Venny-lajikkeella jopa 240 mg / 100 g. Lehdet antavat makua ja tuoksua teehen ja kylmiin juomiin sekä maustavat etikkasäilykkeitä aivan kuten tavallisen mustaherukan lehdet. Kukinta: Vaaleankeltaiset kukat puhkeavat toukokuussa. Kimalaiset ovat herukoiden tärkeimpiä pölyttäjiä. Ne lähtevät lentoon lämpötilan kohotessa 10-12 asteeseen. Kasvupaikka: Aurinko-puolivarjo, tuore, keski-runsasravinteinen, läpäisevä ja hyvin kalkittu (pH 5,5-6,5).
Suomen Puutarhakauppiaat