Marjasinikuusama - www.suomalainentaimi.fi

KasvitMarjakasvitMuut marjakasvit › Marjasinikuusama

Marjasinikuusama ’Morena’

Lonicera caerulea var. Kamtschatica ’Morena’

Korkeus 1 - 2 m
Maaperävaatimus Lievästi hapan maa pH 5-7
Vyöhykkeet I-VII

Marjasinikuusama ´Morena' on sinikuusaman muunnos, jota kutsutaan myös hunajamarjaksi. Marjasinikuusaman marjat eivät sisällä haitallista sapoiinia ja ovat siksi syötäviä. Marjasinikuusama on helppohoitoinen, kestävä ja terve. Kasvutavaltaan tiivis pensas sopii erinomaisesti käytettäväksi myös satoisana aidanteena ja näkösuojana. Marjat ovat makeita ja aromaattisia ja sisältävät runsaasti C-vitamiinia. Marjoissa on myös antioksidantteja jopa enemmän kuin metsämustikassa.

Marjasinikuusamat ovat hyvin talvenkestäviä ja ne menestyvät lähes koko suomessa. Kasvi kukkii varhain keväällä ja valmistaa myös sadon ensimmäisten joukossa puutarhassa. Runsaimman ja maukkaimman sadon marjasinikuusamat tuottavat aurinkoisessa ympäristössä lievästi happamassa maassa, pH-suositus 6–7.

Parhaan satoiän marjasinikuusama saavuttaa neljäntenä kasvukautenaan. Marjasinikuusamat ovat itsepölytteisiä, mutta ristiinpölytys toisen marjasinikuusaman lajikkeen kanssa tuottaa runsaamman sadon.

Pensaat saavuttavat parhaan satoiän 4 – 5 vuoden ikäisinä. Jo istutusvuonna saattaa kuitenkin saada maistiaisia. Satoa saa pitkään, jopa 30 vuoden ajan.

Marjoja voit hyödyntää kuten mustikkaa, tuoreena, säilöttynä sekä pakastettuna.

Istuta marjasinikuusama 30–40 cm syvään kuoppaan, jonka halkaisija on 40–50 cm.

Istuta aurinkoiseen tai puoliaurinkoiseen ympäristöön.

Suomen Puutarhakauppiaat Taimistoviljelijät Vuoden Puutarhatuote 2024